Podotherapie

Bij de eerste afspraak worden in een vraaggesprek de (pijn) klachten besproken. Hierbij wordt duidelijk wat het klachtenbeeld inhoudt. Hierna vindt er een onderzoek plaats om de oorzaak van de klachten te achterhalen.
Het onderzoek bestaat uit de inspectie, waarbij gekeken wordt naar de anatomische stand van voeten, knieën en rug. Ook wordt er gekeken naar huidafwijkingen of andere bijzonderheden. Tijdens de palpatie worden de onderdelen van de voet, spieren/botten/zenuwen en gewrichten onderzocht op pijnpunten en afwijkingen.

Bij de ganganalyse wordt er gekeken naar de afwikkeling van de voet en het bewegen van het lichaam. Eventueel worden de knieën, heupen en rug beoordeeld. Op de podoscoop (een lichtbak met een spiegel eronder) wordt de voetstand bekeken en de drukverdeling onder de voet. In het functie-onderzoek worden de voeten en evt. knieën en rug getest op de bewegingsmogelijkheden en eventueel worden daardoor pijnklachten opgewekt. Er zullen ook spiertesten uitgevoerd worden. De schoenen worden bekeken om een beeld te krijgen van de afwikkeling in de schoenen met behulp van het slijtagepatroon. Schoenen geven een duidelijk beeld over het looppatroon. Er zullen voetafdrukken gemaakt worden zodat de drukverdeling van de voeten nog beter geanalyseerd kan worden.

Aan het einde van het onderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan gemaakt waarin bijvoorbeeld een schoenadvies, therapie, of steunzolen aan bod komen.

Bij de eerste afspraak is het raadzaam de volgende spullen mee te brengen:

  • Een geldig identiteitsbewijs en het pasje van de zorgverzekering.
  • Schoenen die vaak gebruikt worden en evt. sportschoenen en/of werkschoenen.
  • De verwijsbrief van de huisarts of specialist (indien je bent doorverwezen).
  • Hulpmiddelen die je al gebruikt (indien hier sprake van is).

Wanneer naar een podotherapeut?

Als je last heeft van vermoeide, pijnlijke voeten is het raadzaam om een afspraak te maken bij een podotherapeut. De podotherapeut kan door middel van het onderzoek en vragengesprek achterhalen wat de oorzaak is van de (pijn)klachten. Onderstaande klachtenbeelden kunnen ontstaan als gevolg van een afwijkende voetstand en voetfunctionaliteit.

Veel voorkomende klachtenbeelden:

  • Pijnlijke of vermoeide voeten en benen
  • Standsafwijkingen van de voeten of tenen
  • Knie-, heup- en rugklachten
  • (Overmatig) eelt en likdoorns
  • Ingegroeide teennagels
  • Nagel-, en huidklachten
  • Teenklachten
  • Voorvoetklachten
  • Hielklachten
  • Enkel; en onderbeenklachten
  • Sportblessures

Heb je vragen over bovenstaande klachtenbeelden of wil je weten of ik je kan helpen bij een andere klacht, neem dan gerust contact op.

Kwaliteit

Bij Voetzorg Vital is kwaliteit van de behandeling erg belangrijk. Wij voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden binnen ons vakgebied. Hierbij wordt regelmatig getest op ons functioneren en kennis. Voetzorg Vital is lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapie. Voor meer informatie, neem eens een kijkje op de website van de NVvP  www.podotherapie.nl

Kwaliteitsregister paramedici

Marloes van Vijfeijken is geregistreerd in het kwaliteitsregister van paramedici (zie de website www.kwaliteitsregisterparamedici.nl). Podotherapeuten zijn BIG geregistreerd. Om de kennis en kunde op peil te houden zijn wij verplicht bijscholingen te volgen om zodoende de kwaliteit van de behandeling te kunnen blijven waarborgen.

Vergoedingen

Om in aanmerking te komen voor vergoeding van de podotherapeut dien je een aanvullende zorgverzekering te hebben. Daarbij hanteren alle zorgverzekeraars andere tarieven die vergoedt worden. Zij maken daarbij veelal een onderscheidt tussen een bedrag voor consulten en een bedrag voor steunzolen. Indien je aanvullend verzekerd bent, dienen wij de declaratie bij de verzekering in. Mocht het bedrag niet toereikend zijn, wordt het restbedrag middels een factuur nagestuurd.

Informeer bij jouw zorgverzekering of je aanvullend verzekerd bent voor podotherapie. Klik op deze link (www.podotherapie.nl/vergoeding) voor meer informatie. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapie en bij het Kwaliteitsregister van Paramedici. Hierdoor voldoen wij aan de eisen voor vergoedingen bij de zorgverzekering.

In sommige gevallen wordt podotherapie vanuit de basis verzekering vergoedt. Dit geldt bij mensen met Diabetes Mellitus (vanaf Zorgprofiel 2 en hoger) waarbij er een verhoogd risico is op het ontstaan van wonden.

Mocht je vragen hebben over de verzekering en/of kosten, neemt dan gerust contact op!