Mijn werkwijze en visie
Mijn werkwijze en visie:
Ik ben ervan overtuigd dat je lichaam heel veel zelf kan. Door de jarenlange ervaring en het zien van inmiddels heel veel voeten ben ik erachter gekomen dat het ‘vrij’ kunnen bewegen van de voeten het allerbelangrijkste is.
Onze voeten worden vaak teveel verwend door bijvoorbeeld te stijve schoenen of hele hoge steunzolen. En dat terwijl het zo belangrijk is om ervoor te zorgen dat alle botjes, gewrichten en spieren optimaal en vrij kunnen bewegen.
Het vastzetten van de voeten met hele stijve schoenen en/of voetzolen zorgt ervoor dat gewrichten vast gaan zitten. Hierdoor reageren spieren niet optimaal en kunnen er blessures ontstaan.
Het vrij kunnen bewegen van de voeten zorgt ervoor dat ook de knieën, heupen, bekken en rug optimaal kunnen reageren. Je lichaam is zo gebouwd dat het als een keten werkt. Als er een schakel niet optimaal werkt, neem je dit elders in het lichaam mee.
Hoe ziet mijn werkwijze er dan concreet uit:
Het eerste onderzoek bestaat uit het vaststellen van de beweeglijkheid van de gehele beweegketen. De voeten, knieën, heupen en bekken worden getest op de mate van beweging. Daarbij is het ontdekken van verschillen tussen de linker- en rechter lichaamszijde erg belangrijk.
Het beoordelen van het looppatroon is ook een belangrijk onderdeel van mijn onderzoek. Hierin worden namelijk de bewegingsbeperkingen meteen duidelijk. Daarbij geldt vooral: wat doet de voet niet en wat zou hij wel moeten kunnen?
Vervolgens maak ik samen met de client een behandelplan en dit wordt samen besproken.
Wanneer er gewrichten vastzitten, worden deze losgemaakt middels milde manipulatie- en mobilisatietechnieken. Later in het onderzoek wordt gekeken naar de voetstand: zijn er na het losmaken van alle gewrichten nog ‘bouwfoutjes’ aanwezig?
Wanneer dit het geval is kan het behandelplan bestaan uit het ondersteunen van de voeten middels steunzolen of kleine, losse elementjes in de schoenen zodat de voet nog beter kan functioneren.
Vervolg behandeltraject
Het losmaken van de voeten en andere gewrichten wordt nog een aantal keren herhaald in de daarop volgende maanden (meestal 3 keer in totaal). Daarnaast is het heel belangrijk dat er oefeningen gedaan worden om de beweeglijkheid van de voeten te onderhouden. Deze oefeningen zijn afgestemd op de betreffende gewrichtjes die vast zijn gaan zitten. Hierdoor sluit de therapie aan op de oefeningen die thuis gedaan kunnen worden.
Een actieve rol van de client is voor mij dan ook essentieel! Wanneer er niet genoeg geoefend wordt en als mijn adviezen niet op de juiste manier worden opgevolgd (bijv. door het dragen van verkeerd schoeisel, foutieve belasting / overbelasting van het lichaam, te weinig beweging, etc.) dan kunnen de gewrichtjes weer gaan vastzitten. En dat zou natuurlijk zonde zijn!
In mijn behandeling is de rol van de client net zo belangrijk als mijn therapie. We doen het echt samen! Je lichaam kan namelijk ook heel veel zelf, weet je nog?
In mijn praktijk worden maar zeer zelden alléén steunzolen aangemeten. Ik zie steunzolen als een ondersteuning om de voeten nóg functioneler te laten afwikkelen. En niet om de voeten te verwennen zodanig dat ze niks meer zelf kunnen doen..
Mocht je na het lezen van dit verhaal nog vragen hebben, laat het me dan weten, dan kunnen we samen de mogelijkheden bespreken!